Maximale respons op advertenties. Klinkt goed, maar hoe bereik je dat?

Nu de economische wind uit een andere hoek is gaan waaien wapperen ook de meeste advertentievlaggen in een andere richting. Er wordt minder ingezet op lange customer journeys of louter branding. Cash is nu king en advertenties moeten op korte termijn bijdragen aan de resultaten. Het doel is daarom nu meestal directe conversie op leadgeneratie en sales en een snelle return on investment. Klinkt goed. Maar hoe maximaliseer je eigenlijk je conversie per geïnvesteerde euro?

Zoals zo vaak zijn er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden wanneer je probeert zoveel mogelijk respons op je advertenties te krijgen. We zullen er hier 7 bespreken.

1. De propositie

Een goede propositie is belangrijk omdat het de belangrijkste reden is waarom iemand zou moeten kopen of gebruiken wat je aanbiedt. Als je een duidelijke en overtuigende propositie hebt, kan dit helpen om de aandacht van de doelgroep te trekken en hen te overtuigen om verder te lezen en uiteindelijk op je aanbod in te gaan. Een goede propositie kan ook helpen om je product of dienst te onderscheiden van die van concurrenten en laat zien wat het uniek maakt en waarom iemand ervoor zou moeten kiezen. Sta daarom vooraf even stil en ontwikkel een sterke en effectieve propositie als je wilt scoren met je advertentie.

Dus hoe aantrekkelijk is je boodschap? Sluit deze aan bij de specifieke interesses en behoeften van je doelgroep? Dan zal men meer geneigd zijn om te klikken en te converteren. Het benutten van een kans (voordeel pakken) of het voorkomen van ellende (nadeel vermijden) zijn sterke drijfveren waar je op in kunt spelen. Gebruik daarom al je kennis over je doelgroep om tot een pakkende propositie te komen.

2. De doelgroep

Relevante doelgroep: Zorg ervoor dat je advertenties gericht zijn op de juiste doelgroep. Als je advertenties niet relevant zijn voor de mensen die ze zien, dan zullen ze weinig conversie genereren, ongeacht hoe populair je website of producten zijn. Gebruik gegevens over je doelgroep om te bepalen waar je advertenties moet plaatsen en welke boodschap je moet gebruiken.

Retargeting: Gebruik retargeting om mensen te volgen die je website hebben bezocht, maar niet hebben gekocht. Door gerichte advertenties te laten zien aan deze gebruikers, kan je ze opnieuw enthousiasmeren om te converteren. Dit kan een effectief middel zijn om de conversie te verhogen.

E-mailmarketing: Maak gebruik van e-mailmarketing om in contact te blijven met mensen die ooit eerder iets hebben gekocht of zich hebben aangemeld voor een nieuwsbrief. Door regelmatig relevante e-mails te versturen, kan je de relatie met deze klanten versterken en ze opnieuw enthousiasmeren om te converteren.

Sociale media: Maak gebruik van sociale media om in contact te blijven met je doelgroep. Door regelmatig relevante berichten te plaatsen en interactie te hebben met je volgers, kan je de relatie met hen versterken en ze enthousiasmeren om te converteren.

3. De vorm

Concreet en duidelijk: Zorg ervoor dat je advertenties concreet en duidelijk zijn en voldoende informatie bevatten over wat je ze aanbiedt. Als mensen niet snel begrijpen wat je aanbiedt of waarom ze moeten klikken zullen ze minder geneigd zijn om te converteren. Maak gebruik van duidelijke koppen en call-to-actions om aan te geven wat mensen kunnen verwachten als ze op je advertentie klikken.

Visueel aantrekkelijk: Maak gebruik van visueel aantrekkelijke afbeeldingen en lay-outs om je advertenties op te laten vallen. Als je advertenties er saai of onopvallend uitzien zullen ze minder aandacht krijgen en dus ook minder conversie genereren. Zorg er ook voor dat de vormgeving aansluit bij de boodschap van je advertentie.

4. De call to action

Gebruik een duidelijke call-to-action zoals “Klik hier om te kopen” of “Meld je nu aan”. Door vervolgstappen te benadrukken en simpel te houden wordt de conversie sterk verbeterd.

5. Het gemak

Fast checkout: Hoe snel en gemakkelijk kan een gebruiker iets bestellen of zich aanmelden? Bij iedere extra stap of klik die men moet doen zal een deel van de mensen afhaken voordat ze hebben afgerond. Het is daarom belangrijk om een fast checkout-proces te hebben, waarbij gebruikers snel en gemakkelijk kunnen afrekenen.

Snelheid: Hoe snel laadt je website? Als het laden van je website te lang duurt, dan zullen veel mensen afhaken voordat ze de kans krijgen om je producten of diensten te zien. Zorg ervoor dat je website zo snel mogelijk laadt, zodat gebruikers niet afhaken voordat ze de kans krijgen om je producten of diensten te zien.

Mobiliteit: Hoe goed is je website geoptimaliseerd voor mobiele apparaten? Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone of tablet om online te shoppen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op deze apparaten. Als je website niet goed werkt op mobiele apparaten, dan zullen veel mensen afhaken voordat ze het afronden. Zorg ervoor dat je website goed werkt op alle belangrijke mobiele platformen, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen converteren.

Landing pages: Maak gebruik van specifieke landing pages voor je advertenties. In plaats van gebruikers naar je homepage te sturen, kan je ze naar een landing page sturen die specifiek is gemaakt voor de advertentie. Zo kan je de boodschap van je advertentie op een consistente manier overbrengen en voorkom je dat mensen afdwalen naar andere informatie en uiteindelijk niet converteren.

Gemak: Zorg ervoor dat je website of producten gemakkelijk te gebruiken zijn. Als mensen moeite hebben om je producten of diensten te gebruiken, dan zullen ze minder geneigd zijn om terug te komen of te converteren. Zoek naar manieren om het gebruik van je producten of diensten te vereenvoudigen om de conversie te verhogen.

6. De veiligheid

Veiligheid: Maak gebruik van beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat gebruikers zich veilig voelen bij het gebruik van je website of producten. Als mensen zich onveilig voelen, dan zullen ze minder geneigd zijn om te converteren. Zorg ervoor dat je website en je checkout voldoen aan relevante veiligheidsnormen zoals het gebruik van een SSL certificaat (https).

Wees ook duidelijk over hoe je met gegevens van respondenten omgaat. Hoe worden ze bewaard, hoe worden ze gebruikt en wie heeft er al dan niet nog meer toegang toe?

7. Het bewijs

Positieve ervaringen: Hoe goed zijn de ervaringen van gebruikers met je producten of diensten? Als gebruikers positieve ervaringen hebben met je producten of diensten, dan zullen ze meer geneigd zijn om terug te komen en te converteren. Zorg ervoor dat je klanten tevreden zijn met hun aankopen, bijvoorbeeld door het bieden van een goede klantenservice en het oplossen van problemen snel en efficiënt.

Gebruik sociale bewijzen: Maak gebruik van sociale bewijzen, zoals klantrecensies of getuigenissen, om de geloofwaardigheid van je advertenties te versterken. Als mensen zien dat anderen je producten of diensten hebben gekocht en positieve ervaringen hebben gehad, dan zullen ze meer geneigd zijn om ook te converteren.

Tot slot (return on investment) prijs maal aantal

Er zijn nog veel meer factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je probeert de conversie op je advertenties te maximaliseren. Het is belangrijk om een gedegen strategie te ontwikkelen en continu te blijven meten en aanpassen om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk conversie behaalt uit je advertentie-uitgaven.

Test je advertenties: Gebruik A/B-testen om te bepalen wat het beste werkt voor je advertenties. Door verschillende varianten te testen, kan je ontdekken wat het meest effectief is en wat de beste resultaten oplevert. Zoek naar manieren om je advertenties te verbeteren door middel van testen.

Bedenk ook dat het bij succesvolle advertenties niet alleen gaat om het verhogen van het aantal conversies. Het gaat ook om het verhogen van de waarde van elke conversie. Zet om die inzichtelijk te krijgen niet de omzet af tegen iedere in de advertentie geïnvesteerde euro, maar de bruto marge. De bruto marge is het verschil tussen de omzet en je variabele (meestal inkoop) kosten.

Samenvatting

In samenvatting kan het maximaliseren van de conversie op advertenties een belangrijke rol spelen bij het behalen van het meeste rendement uit je geïnvesteerde geld. Door gebruik te maken van technieken zoals landing pages, retargeting, e-mailmarketing en sociale media, en door rekening te houden met best practices zoals het gebruik van een duidelijke call-to-action, het testen van je advertenties, het gebruik van aantrekkelijke afbeeldingen, het verstrekken van voldoende informatie en het gebruik van sociale bewijzen, kan je ervoor zorgen dat je de conversie op je advertenties maximaliseert. Daarnaast is het ook belangrijk om de ervaring van gebruikers te optimaliseren door rekening te houden met factoren zoals fast checkout, gemak, snelheid en veiligheid. Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat het maximaliseren van de conversie op advertenties een continue proces is en dat het belangrijk is om regelmatig te meten en te analyseren hoe je advertenties presteren en wat het effect is op je conversie. Door deze factoren in acht te nemen, kan je ervoor zorgen dat je het meeste rendement behaalt uit je geïnvesteerde geld.

Deel dit artikel:

LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter